Mrazy a úroda

Globálne otepľovanie prináša so sebou výkyvy počasia, ktoré majú v posledných rokoch nepriaznivý dopad na úrodu ovocných stromov a viniča.

Jedným z takýchto výkyvov sú aj jarné nočné mrazy. Ich výskyt je najnevhodnejší práve v čase kvitnutia ovocných stromov či viniča a taktiež keď sú už stromy zarodené plôdikmi.

Najnáchylnejšie ovocné stromy na poškodenie jarnými mrazmi sú broskyne a marhule. O niečo viac sú odolné čerešne a najodolnejšie sú hruška, jabloň a slivka.

Kritické teploty pre zakvitnuté stromy sa pohybujú v rozmedzí od 0 °C do mínus 5 °C.  Pokiaľ jarné mrazy klesnú pod – 5 °C je už len veľmi ťažko možné ochrániť úrodu.

Medzi iné alternatívy ochrany pred jarnými mrazmi patrí zadymovanie a rosenie stromov. Obe tieto možnosti si však vyžadujú veľa námahy a prostriedkov. Pri zadymovaní je to hlavne spaľovanie vlhkej slamy a biologického odpadu zo záhrady. Pri rosení je to veľká zásoba vody a potrebné rozprašovače. Tieto metódy využívajú hlavne pestovatelia v ovocných sadoch.

FROSTY plachty  majú skvelé izolačné vlastnosti čím prispievajú k ochrane úrody pre jarnými nočnými mrazmi.

Výhrevné sviečky zvyšujú účinok FROSTY plachty.

Počet výhrevných sviečok je nutné prispôsobiť veľkosti koruny stromu.